Donderdag vond in Koksijde een gezamenlijke trainingsdag plaats voor alle hondengeleiders van zowel de geïntegreerde politie als defensie, douane, brandweer en civiele veiligheid.
Voor alle disciplines werden verschillende oefeningen georganiseerd op de vliegbasis van Koksijde alsook op het strand van Sint-Idesbald, Ster Der Zee. De finaliteit van deze dag is het delen van expertise onder hondengeleiders, ervaring uitwisselen en samen trainen.
Inzet van diensthonden bij de politie
De honden worden ingezet in verschillende disciplines en diensten. Er zijn migratiehondengeleiders, passieve en actieve drughondengeleiders, speurhondengeleiders, brandhaarddetectiehondengeleiders, explosievenhondengeleiders en patrouillehondengeleiders.
De federale politie alleen heeft 148 honden, verspreid over 111 hondengeleiders. De Directie hondensteun kon deze honden in 2020 inzetten voor diverse opdrachten:
4 hondengeleiders voor het opsporen van menselijke resten bij 44 opdrachten.
16 speurhondgeleiders die zoeken naar geuren van levende personen bij 1552 opdrachten waarvan 931 interventies voor verdwijningen en 620 interventies voor andere gerechtelijke feiten.
20 actieve en 6 stille drughondgeleiders bij ongeveer 2.329 opdrachten
Deze honden konden ongeveer 160 kg marihuana terugvinden, 17 kg hasj, 204 kg cocaïne, 232 kg heroïne, 49 kg amfetamines / speed en 37 kg XTC-pillen. De honden werden ook ingezet om cash geld op te sporen. Dealers verbergen steeds minder drugs bij hun thuis maar verstoppen dit buitenhuis. Cash houden ze wel liever thuis. Zo werd er 4.315.289 euro, 24.980 pond en 22.000 Zwitserse frank teruggevonden.
20 explosievenhondgeleiders en 2 dynamische explosievenhondgeleiders kwamen 3.502 keer in actie
3 brandhaarddetectiehondgeleiders hebben 288 opdrachten uitgevoerd.
Daarnaast zijn er nog 16 patrouillehondengeleiders en 6 migratiehondgeleiders.
Gemiddeld kan een hond na 7 of 8 jaar op pensioen gaan. Het vertrek van een hond wordt dan gecompenseerd door een opleiding van een nieuwe hond.
Welzijn van de diensthonden
Het concept van de National K9-Day ontstond op 2 februari 2020 tijdens de afscheidsplechtigheid na het verschrikkelijke voorval waarin twee politiehonden in de PZ Damme/Knokke-Heist om het leven kwamen – Blue en Drago.
Deze National K9-Day wil een fundering leggen om de opmaak van een statuut voor operationele honden uit te werken. Daarnaast streeft men naar het oprichten van een vzw die zal instaan voor de medische kosten van gepensioneerde diensthonden.
Meer dan 300 honden en hondengeleiders
"We rekenden op een grote opkomst maar van meer dan 300 inschrijvingen hadden we alleen maar kunnen dromen. Zeker tijdens coronatijden ben je nooit zeker van het verloop van een event.
Vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne benadrukt het belang van deze dag: "De Belgische politiehonden en hun geleiders hebben wereldwijd een ijzersterke reputatie. Die zetten we vandaag in de verf.
Vorig jaar hebben ze 700 kilo drugs opgespoord en 4,3 miljoen euro aan crimineel geld teruggevonden. Dat is indrukwekkend maar verdwijnt in het niets in vergelijking met de vele mensenlevens die ze daarnaast gered hebben bij brandhaarddetectie, explosievencontrole of speuracties.
Denk ook aan de zoektocht naar overleden personen bij de recente overstromingen waarbij ze opnieuw het verschil maakten. We hebben veel te danken aan deze stille helden van onze veiligheidsdiensten."
"Het event is een unicum in België. Op een dag als deze wordt stilgestaan bij het belang van hondengeleiders en hun hond in de diverse disciplines.
Beide worden ingezet bij verschillende openbare besturen zoals politie, defensie, brandweer, douane en civiele bescherming. Stuk voor stuk jobs met tal van specialiteiten, expertise en uitdagingen.
Bovendien is het de ideale gelegenheid om interdisciplinair kennis en kunde met elkaar te delen." besluit korpschef Nicholas Paelinck. Foto's S.-L. Van Hee / N.